• Utkörning - Ons, Tors & Sön 18.30-21 / Fre-Lör 18.30-00
Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
Expressleverans Stockholm / Postnord - HHC Fri frakt över 400 SEK

Lustgas InformationBasfakta:

Förkortningen är N2O.

När man andas in lustgas (rekommenderas ej) förlorar hjärnan syre i några sekunder.

Lustgas kan leda till b12-brist, oftast vid intag av större mängder.

Lustgas behöver inte vara farligt, tänk på att använda med förstånd

Aldrig använt våra lustgas tuber? Ring oss och fråga härAllmänt

Lustgas har länge använts inom vården för att bedöva tex födande mödrar. I lustgasen på sjukhuset blandar dom lustgas med syre, därav blir inte effekterna inte lika märkbara. Och det sker i kontrollerad miljö.

Lustgas kan bidra till B12-brist. Det finns kosttillskott för detta. 


Medicin*

Den är relativt ofarlig vid kontrollerad användning, milt bedövande, men inte narkotikaklassad. Lustgas är en hallucinogen och kategoriseras under dissociativa droger. Den används främst som smärtlindring vid förlossningar, operationer och inom tandvården eller för att inleda full narkos med annat ämne.

Farmakologiskt är lustgas ett relativt säkert medel då den används inom vården och uppblandad med syre inandas i mask. I slutet av 1700-talet upptäcktes att lustgas kunde ge förändrat medvetandetillstånd, ge berusning och stilla smärtor. Första gången lustgas anges ha använts som bedövningsmedel var den 11 december 1844 när den amerikanske tandläkaren Horace Wells i samband med utdragning av en tand lät sig bedövas med lustgas.

Det finns färdiga blandningar bestående av lika delar syrgas och lustgas som säljs under namn som Entonox (tillverkas av BOC Group), Kalinox (tillverkas av Air Liquide) och Livopan (tillverkas av AGA). Svenska ambulanser är vanligtvis utrustade med någon av dessa produkter som kan användas för akut smärtlindring utan att narkosläkare behöver närvara.

Den största faran med lustgas är att den minskar mängden vitamin B12 i kroppen. För långvarig eller för tät användning av lustgas och för lågt intag av vitamin B12 kan därför ge B12-brist. Om mängden syrgas i inandningsluften är låg på grund av att syret ersatts med lustgas kan syrebrist uppkomma. Detta kan i allvarliga fall leda till döden.


Motorer*

Lustgas underhåller förbränning något bättre än luft och används i lustgassystem för att höja effekten hos förbränningsmotorer och som oxidator i raketmotorer, till exempel i SpaceShipOne.

Gasen bildas även i katalytisk avgasrening.


Förpackningar*

Lustgas används som förpackningsgas i livsmedel och har E-nummer E 942. Lustgas finns även som drivmedel i t.ex patroner till gräddsifoner. Fördelen jämfört med luft är att lustgas inte orsakar härskning av fetter i matvarorna, som därigenom håller sig fräscha längre.


Miljöeffekter*

Lustgas räknas till växthusgaserna. 1kg lustgas bidrar, enligt IPCC:s jämförelsemått för växthusgaser (GWP), under en 20-årsperiod lika mycket till växthuseffekten som 289 kg koldioxid. Andelen lustgas i atmosfären var 2015 cirka 328 ppb att jämföra med det förindustriella värdet cirka 280 ppb. Även om andelen lustgas i atmosfären alltså är mindre än en tusendel av andelen koldioxid gör dess kraftigare verkan att lustgasens bidrag till växthuseffekten är en knapp tredjedel av koldioxidens.

Lustgas påverkar även ozonet i stratosfären på så sätt att N2O fotolyseras till kväveoxid NO som bryter ned ozonmolekylerna O3 till syrgas O2 och kvävedioxid NO2. Idag är dikväveoxid den största källan av ozonpåverkande gaser.

Idag finns det anläggningar för sjukhus att destruera lustgas. Lustgasen i utandningsluften samlas in. Den uppsamlade lustgasen skickas till en destruktionsapparat där den omvandlas till kvävgas och syrgas, innan den skickas ut i atmosfären.


Lustgas*1

Lustgas är dikväveoxid. Den kemiska beteckningen är N2O. Det är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt. Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring inom vården och tandvården.

Det som används inom vården är lustgas blandat med syrgas. Man andas då in gasblandningen genom en mask. Det är vanligt att använda lustgas när man föder barn. Gasen påverkar hjärnan så att man slappnar av och inte upplever smärta lika starkt.

Den första dokumenterade användningen av lustgas i medicinskt syfte (sövning) ägde rum år 1844. Det var den amerikanske tandläkaren Horace Wells (1815-48) som använde lustgas i samband med utdragning av en tand.

Lustgas är inte narkotikaklassat.

Icke-medicinsk lustgas finns för försäljning. Denna gas är inte utblandad med syrgas. Att andas in sådan gas kan vara farligt.


Fastgas

Vår användarvänliga lustgas för engångsbruk är den enklaste lustgasen att använda för att göra vispgrädde eller skum. Nitroxidcylindern har en kapacitet på 640 gram lustgas. Lustgasen är av europeiskt ursprung, har en renhetsgrad på 99% och är märkt E942 matkvalitet, vilket gör den säker att konsumera. Cylindern kan användas i kombination med en tryckregulator för att säkerställa att rätt mängd Lustgas används. Den uppfyller europeiska regler och förordningar, och är gjord av rostfritt stål och har förbättrade cylindrar som garanterar full kapacitet.


Används främst inom

Nitroxid används främst inom livsmedelsindustrin eller hemma i ditt eget kök för att skapa vispgrädde eller skum för drycker. När den kombineras med vår tryckregulator kan du precist mäta hur mycket lustgas du använder för din vispgrädde eller dryck.Har du problem med missbruk - Kontakta Droghjälpen på 020-91 91 91

Mår du inte så bra? Se kontaktuppgifter nedan:

För unga kontakta: 010 476 19 99. 

För män (Mansjouren Stockholm):  08-30 30 20

För äldre -  0771-22 00 60