lustgas

Använd lustgas i din matlagning – Allt om lustgas patroner

Om du vill börja experimentera i köket och ta din gastronomi till nästa nivå, då är en sifon med lustgaspatroner det köksredskap du bör investera i. Med en sådan kan du skumma buljong, vispa grädde och skaka fram en fantastiskt len chokladmousse. Att laga mat med lustgas har helt plötsligt blivit otroligt populärt, trots att professionella kockar har använt det i många år. Kanske beror det på att matlagningsintresset blir mer utbrett i Sverige.

Lustgas är ett väldigt intressant ämne, för det har nämligen många fler användningsområden än drivmedel i köksredskap. Visste du till exempel att det används som drivmedel i raketmotorer och som bedövningsmedel inom sjukvården? Låt oss kika närmare på denna spännande gas och hur du kan använda den i köket.

Vad är lustgas?

Vi börjar med att kika på vad lustgas egentligen är. Många känner igen den under namnet dikväveoxid och dess kemiska formel är N2O. Andra under namnet skrattgas, vilket kommer från den engelska översättningen laughing gas. Patienter inom sjukvården kan nämligen bli lite fnittriga när de inhalerar gasen eftersom den är avslappnande.

Så, vad är lustgas? Det är en växthusgas som släpps ut av jordbruk, industrier och förbränning av fossila bränslen. Gasen bildas när kväve omvandlas till kvävgas i marken från olika föroreningar. Den bryts sedan ner av ozonskiktet, vilket leder till en påverkan på det.

För medicinskt bruk och patroner för hemmabruk i köket bildas lustgas genom att man termiskt sönderdelar en het lösning bestående av ammoniumnitrat och vatten i höga temperaturer. Därefter fylls gasen som bildas i stora tankar.

Vad används lustgas till?

Dikväveoxid har unika fysikaliska och kemiska egenskaper. Det gör den till en mycket versatil gas med många användningsområden.

Gasen kan användas för:

  • Bedövningsmedel vid förlossningar
  • Minskad oro för tandvårdsrädda
  • Texturer i matlagning
  • Drivmedel i raketmotorer
  • Förpackning av livsmedel

Det är viktigt att veta att det är stor skillnad på den gas man inhalerar som bedövningsmedel inom vården och på den gas man kan använda i matlagning. Medicinsk lustgas är utblandad med syrgas för att skapa en gasblandning som är ofarlig för kroppen. Blandningen består av 50 % av varje gas för att förhindra allvarliga lustgas biverkningar som syrebrist och andra negativa hälsoeffekter.

Den gas som säljs för matlagningsbruk är däremot helt koncentrerad, vilket ger den en större drivkraft i sifonen. Denna gas kan vara nära 100 minusgrader, vilket vid fel hantering kan ge köldskador både på händer och i munnen om man brukar gasen i fel syfte.

lustgas patroner
lustgas patroner

7 fördelar med lustgas

Det finns mängder med fördelar med dikväveoxid, vilket är en av anledningarna till att gasen är så pass mångsidig. Låt oss kika på de främsta fördelarna inom ett brett spektrum av användningsområden, från medicinska och industriella till gastronomiska.

1. Smärtlindrande och lugnande egenskaper

Lustgas har länge använts inom sjukvården på grund av dess förmåga att lindra smärta och ångest. Den ger en snabb och effektiv lindring utan att patienten blir medvetslös, vilket gör den till ett bra val för mindre ingrepp och procedurer. Gasen används framförallt inom tandvård och förlossning.

2. Snabb verkan och kort halveringstid

Dikväveoxid verkar snabbt och dess effekt avtar också snabbt efter den sista inhaleringen. Det gör gasen användbar i situationer där kortvarig smärtlindring eller lugnande medel behövs, utan att patienten påverkas under en längre tid efter användningen.

3. Skapar mjuka skum och mousser i matlagning

Inom matlagning används lustgas som drivgas i gräddsifoner eftersom den är inert, vilket innebär att den inte reagerar med livsmedel och påverkar dess smak. Gasen löser sig snabbt  i vätskor under tryck, vilket skapar härliga skum och mousser. Gasen kan enkelt skapa lätta och luftiga texturer i matlagning.

4. Kan öka motorprestanda

I motorsport och raketteknik används gasen för att öka motorns effekt. När den injiceras i en förbränningsmotor tillför den extra syre, vilket gör att mer bränsle kan förbrännas. Det leder till att kraften och hastigheten ökar.

5. Hämmar mikrobiell tillväxt

Inom livsmedelsindustrin används lustgas för att förpacka livsmedel eftersom den kan hämma mikrobiell tillväxt. Det förlänger livsmedlets hållbarhet och kvalitet.

6. Relativt enkel hantering

Dikväveoxid är relativt enkel att hantera och kräver inga avancerade tekniska system för att lagras och användas. Det gör den smidig att använda både inom sjukvård och matlagning. Lustgas patronerna som används för matlagning kan enkelt köpas och återvinnas.

7. Säker vid korrekt användning

Gasen är mycket säker när den används enligt riktlinjerna, vilket gör att den kan användas i många olika sammanhang, både i hemmakök och i professionella miljöer.

Lustgas i Sverige

Aviseringar

Avisera mig om:

från 213,17 kr
Du sparar
Aviseringar

Avisera mig om:

från 183,17 kr
Du sparar
Aviseringar

Avisera mig om:

Slut i lager
799 kr
Du sparar
Mejla mig när den är tillgänglig

Vi kan mejla dig om varan kommer in igen.

Lustgas i matlagning

Du kan enkelt köpa lustgas för att använda hemma i köket. Genom att investera i en sifon och gaspatroner kan du ta din matlagning till nya nivåer och imponera på både vänner och familj. Sifoner är nämligen något som används i professionella restaurangkök, och resultaten är därför över förväntan varje gång.

Genom att hälla ner valfri fettbaserad vätska i en sifon och skruva dit en gaspatron kan du snabbt skapa fluffiga skum och härliga mousser. Gasen skapar nämligen små bubblor i den vätska du har hällt i, vilket ger en lätt och luftig konsistens. Eftersom fluffet och skummet är skapat av gas blir det stabilt och behåller formen, något som kan jämföras med fluff skapat av luft som snabbt sjunker ihop.

Så här använder du din gräddsifon:

  1. Häll i en fettbaserad vätska, till exempel grädde
  2. Skruva dit en gaspatron
  3. Skaka sifonen
  4. Spruta ut den nyvispade grädden
lustgas matlagning
lustgas matlagning

Vad kan du använda lustgas till hemma i köket?

Lustgas har blivit allt populärare i hemmakök, bland annat tack vare att det är så enkelt att köpa både sifoner och gaspatroner. Detta köksverktyg är inte längre reserverat för professionella restaurangkök, utan även hemmakockar kan skapa eleganta maträtter med sifoner.

Du kan använda dina gaspatroner till att skapa en stor mängd fantastiska kreationer i köket. Det gäller oavsett om du vill skapa luftiga och skummiga texturer eller krämig grädde.

Här är några inspirerande exempel på vad du kan skapa med en sifon:

  • Vispad grädde med smaksättning – Häll ner grädde i sifonen och tillsätt socker och vaniljextrakt för att skapa luftig och smaksatt grädde på nolltid.
  • Skummad buljong – Häll i varm buljong i sifonen för att skapa ett lätt och smakrikt buljongskum. Skummet kan bland annat användas som topping på soppor eller till huvudrätter.
  • Chokladmousse – Blanda smält choklad med grädde i din sifon för att skapa en lätt och fluffig chokladmousse som får en stabil konsistens.
  • Frukt- och bärskum –  Blanda fruktpuré med lite socker och en skvätt alkohol i din sifon för att skapa ett fräscht och fruktigt skum. Det passar perfekt till både desserter och drinkar.
  • Skummad soppa – Häll i din färdiga soppa i sifonen för att skapa en skummad konsistens. Det ger en härlig textur till maten.
  • Infusera vätskor – Blanda kryddor eller örter med sprit eller olja för att infusera dem.

Är lustgas lagligt?

Det är helt lagligt att både använda och köpa lustgas. Du kan enkelt hitta patroner för matlagningsändamål i välsorterade butiker och onlinebutiker. Det är ingen narkotikaklassad gas och så länge som du hanterar den på rätt sätt är den helt ofarlig. Då människor har börjat missbruka lustgas kan vissa butiker ha en åldersgräns på 18 år för gaspatronerna likt oss.

Var kan jag köpa lustgaspatroner för hemmabruk?

Du kan köpa lustgas i Stockholm i butik och online. Genom att köpa gaspatroner i en butik på nätet kan du beställa hem dem direkt till din brevlåda, vilket är mycket smidigt. Du behöver bara en gaspatron till din sifon, men ofta säljs de i ett flerpack vilket är fördelaktigt då de är små till storleken.

En patron räcker till cirka 0,5 liter vätska, det vill säga 0,5 liter grädde eller 0,5 liter buljong. Direkt när en gaspatron är tom kan du enkelt skruva bort den och sätta dit en ny. De tomma patronerna kan du återvinna.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar lustgas patroner?

Kostnaden för lustgas patroner varierar beroende på var du köper dem. Oftast säljs små patroner till gräddsifoner i 10-pack och kostar runt 5-10 kr per patron. Vi säljer enbart större tuber för det ger bästa valuta för pengarna.

Är det skillnad på medicinsk lustgas och gas för hemmabruk?

Ja, det är betydande skillnad mellan medicinsk och gastronomisk lustgas. Den gas som används inom sjukvården blandas med syrgas för att bli mindre koncentrerad. Den gas som säljs för hemmabruk är däremot inte utblandad utan mer koncentrerad eftersom gräddsifonerna behöver ett starkt drivmedel. Om den inandas så finns det en risk för syrebrist.

Kan man köra bil efter lustgas?

Nej, personer som har andats in lustgas på sjukhuset eller efter ett tandvårdsingrepp bör inte köra bil. Det beror på att gasen kan orsaka yrsel och nedsatt omdöme, vilket gör bilkörning farligt.

Är lustgas farligt att använda hemma?

Det är helt säkert att använda lustgaspatroner hemma när du lagar mat. Gaspatronerna håller hög kvalitet och kan inte börja läcka, utan fungerar endast i sifoner.

Vad gör dikväveoxid med maten?

Gasen skapar små bubblor i vätskan och vilket ökar dess volym. Beroende på vilken sorts vätska du använder blir resultatet skummigt eller krämigt. Gasen påverkas inte matens smak eller lukt, och det är omöjligt att se att du har använt gas för att bereda den.

Muscimol – Den Psykoaktiva Effekten av Röd Flugsvamp

I röd flugsvamp finns en intressant kemisk förening som kallas muscimol. Du hittar den framförallt [...]

Vad är Kratom? Effekter, Dosering och Laglighet i Sverige

Kratom är ett lugnande och stimulerande ämne som ger dig ökad mental och fysisk energi. [...]

Vad är Blå lotus? Är det lagligt i Sverige?

Blå lotus hade en betydande roll i det forntida Egyptens kultur. Denna milt psykoaktiva och [...]

Använd lustgas i din matlagning – Allt om lustgas patroner

Om du vill börja experimentera i köket och ta din gastronomi till nästa nivå, då [...]

CBD – Information kring canabinoiden

CBD, eller cannabidiol, är en naturlig förening som finns i Cannabis sativa-växten. Det är en [...]

Vi uppmanar till diskurs kring cannabinoid och HHC-handel

Folkhälsomyndigheten har sedan en månad inlett en utredning kring huruvida HHC innebär fara för människor. [...]

THCA – Den nya cannabinoiden?

Tjena gänget! I den ständigt föränderliga världen av cannabisforskning och utforskning har en ny stjärna [...]

THCJD – Vape och buds info

Tjena gänget! Inom cannabissverige har det uppstått ett spännande buzz kring en kraftfull cannabinoid – [...]

Återblick och framtid – HHC och THCH

Tjena gänget! Nu är vi tillbaka här igen! Tänkte dra en liten recap på hur [...]

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du automatiskt detta.