THCP och HHCO   Ännu ett av regeringens cannabinoida offer

THCP och HHCO – Ännu ett av regeringens cannabinoida offer

Tjena gänget!

Det händer igen, THCP och HHC-O har kommit upp som förslag att bli klassat som narkotika och därmed bli olagliga substanser. Precis som med HHC tidigare i somras kommer förmodligen THCP och HHC-O bli olagligt någon gång under Januari.

I den ständigt pågående debatten om legalisering och reglering av cannabis stiger en ny aktör fram på scenen – THCP och HHCO. Dessa föreningar, som också går under namnen Delta-8-THCP, Delta-9-THCP, och HHC-acetat (HHCO), har den 30e November  2023 föreslagits att klassas som narkotika. Denna ståndpunkt tycker vi ska tas upp för diskussion, och frågor om huruvida dessa substanser bör betraktas som farliga och hur deras potentiella narkotikaklassificering skulle påverka samhället.

THCP och HHCO är cannabinoider, kemiska föreningar som liknar de som naturligt förekommer i cannabisväxten. Delta-8-THCP och Delta-9-THCP är kusiner till det välkända THC, medan HHC-acetat (HHCO) är en syntetisk analog till HHC (hexahydrocannabinol). Dessa substanser har blivit alltmer populära inom vissa kretsar, både för sina påstådda terapeutiska egenskaper och för sina psykoaktiva effekter som kan likna THC.

De som stöder förslaget hävdar att dessa substanser kan ha liknande effekter som traditionellt THC och därför bör regleras på samma sätt för att förhindra missbruk och skadeverkningar. Å andra sidan argumenterar motståndarna att det finns otillräcklig forskning om THCP och HHCO för att motivera en narkotikaklassificering och att detta riskerar att hindra vetenskaplig framsteg och medicinsk användning. 

Förslagets punkter för narkotika-klassning utgår från ett fåtal sjukhusvistelser som påstås skett just av dessa ämnen, enda anledningen till dessa vistelser har varit på grund av förvirring och illamående (av (påstådda) psykoaktiva ämnen, duh). 

Om förslaget att klassa THCP och HHCO som narkotika antas, kan det ha betydande konsekvenser för samhället. Människor som använder dessa ämnen för medicinska ändamål eller för rekreation kan mötas av juridiska konsekvenser, och det kan också påverka forskningen och utforskningen av nya cannabinoider för medicinsk användning.

Debatten om klassificeringen av THCP och HHCO, och alla andra cannabinoider, som narkotika fortsätter att utvecklas, och det är uppenbart att det finns många frågor och farhågor som behöver hanteras. Balansen mellan att reglera potentiellt farliga substanser och att möjliggöra vetenskaplig forskning och medicinsk användning är knepig. Det är viktigt att följa den pågående forskningen och debatten för att få en mer komplett förståelse av dessa ämnens egenskaper och påverkan innan några definitiva beslut fattas om deras lagliga status.

Våga stå upp för er själva och det Svenska samhället.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du automatiskt detta.